Sprong in het dal van diepe duisternis

De oorlogsmemoires van Dwayne Burns sergeant verbindingsdiensten 508ste parachuteregiment

  • Auteur: Dwayne Burns, Leland Burns
  • SKU: 9789081562324
  • Verschenen: 14-12-2016
  • Leverbaar: Niet beschikbaar
  • Druk: 1e druk
  • Productvorm: Zachte kaft
  • Taal: Nederlands
  • Uitgever: Uitgeverij Duivelsberg De
  • Aantal pagina's: 296
€ 18,00

Omschrijving

Sprong in het Dal van Diepe Duisternis

De WO2 memoires van een paratroeper van het 508ste Parachutistenregiment van de 82ste Luchtlandingsdivisie

Een intieme kijk op de gevechten tijdens luchtlandingsoperaties gedurende de Tweede Wereldoorlog, gezien door de ogen van een tiener die in het heetst van de strijd wordt geworpen van de grootste veldslagen uit de wereldgeschiedenis.

Toen Dwayne Burns 18 werd was de Tweede Wereldoorlog in volle gang. Hij besloot samen met de besten te vechten. Hij nam dienst en werd parachutist bij het 508ste Regiment van de 82ste Luchtlandingsdivisie. Hij had nooit gedacht dat hij een jaar later in een door flak doorzeefde C-47 boven Normandiƫ zou vliegen. Hij maakte deel uit van de voorhoede van de geallieerde veldtocht om Europa te bevrijden van het juk van Nazi Duitsland. Burns landde achter de vijandelijke linies tijdens de nachtelijke uren van D-Day en vond geleidelijk aan aansluiting met andere overlevenden van zijn regiment.

Tijdens Market Garden sprong hij met zijn eenheid ver achter de vijandelijk linies bij de Wylerbaan in Groesbeek en raakte verwikkeld in de gevechten tegen Duitse troepen die meerdere malen het landingsveld en Beek bestormden. Samen met andere eenheden voorkwam het 508ste dat Nijmegen weer overspoeld zou worden door Duitse troepen vanuit het oosten. Op de Duivelsberg gelegerd nam hij onder leiding van Luitenant Lloyd Polette en samen met zijn F-Compagnie deel aan een opmerkelijke stormloop de berg af, om een Duits bataljon te verjagen.

Het verhaal van Burns geeft ook duidelijk de beslommeringen van een frontsoldaat weer, van de opleiding tot en met de thuiskomst. De zaken waar hij zich aan vastklampt of tegen aanloopt: geloof, hoop, liefde, vriendschap, vreugde, angst, vertwijfeling en verlies. Het komt allemaal aan bod.

Burns beschrijft in zijn boek deelname aan acties in Normandiƫ, Nederland, Belgiƫ en Duitsland.